Header Image

Traieste sanatos !

Posted by Iulian On ianuarie - 23 - 2012 5 Comments

Ca o regula generala inainte sa ne apucam sa ne schimbam modul de hrana este indicat sa consultam un medic si sa ne facem un set complet de analize ca sa vedem daca anumite alimente le putem tolera sau daca sunt indicate in cazul in care suferim de diverse afectiuni.

Alimentatia in sine este bazata pe modul de hrana al oamenilor din Paleolitic de aici si numele de Dieta Paleo sau Dieta omului din Paleolitic,  care presupune consumul de hrana neprelucrata altfel decat prin metode naturale si care erau la indemana stramosilor nostri.

E firesc, atat timp cat nu aveau alte optiuni decat hrana 100% naturala, fara pic de poluare sau adaosuri chimice, complet neprelucrata (nici macar termic, in cele mai multe cazuri).

E adevarat ca speranta lor de viata era pana pe la 30-40 de ani, dar in mod sigur nu mureau de diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau cancer.

Eventual mureau de foame, boli carentiale, ucisi de animale, frig, infectii, parazitoze.

Aceasta “Dieta Paleo” este o noua moda venita, bineinteles, din America, acolo unde se fac toate studiile, cercetarile, descoperirile, constatarile si observatiile.

Pe scurt, presupune o intoarcere la modul de alimentatie al omului primitiv, cand acesta se baza pe carne slaba (vanat, dar tu poti manca si carne de pasare sau vita), peste proaspat, fructe de mare – scoici, creveti, midi sau calamari, fructe – mere, ananas, banane, struguri etc, legume – recomandate sunt cele care pot fi mancate crude cum ar fi morcovii, napii sau guliile, nuci si seminte – migdale, fistic si nuci pecan sau de Macadamia, oua, radacini.

 

 

In mod evident, nu se consuma nimic din alimentatia omului modern, prin asta insemnand omul care a inceput sa cultive plante (deci de la inceputurile agriculturii) – cereale (paine, paste fainoase, orez), leguminoase (fasole boabe, pastai, linte), lactate, alimente fermentate, cartofi, sare ,  ulei prelucrat, alcool, bauturi acidulate, soia.

Aceasta dieta m-a ajutat pana in momentul de fata sa trec in doar 4 luni de la starea de obezitate moderata la starea de supraponderabil, respectiv 108Kg la inceput si acum approx 92 kg, consumand variat din alimentele recomandate ORICAND mi-a fost foame si in orice cantitati !

Tinta mea finala este greutatea avuta in jurul varstei de 23 ani  respectiv 74~76 kilograme, avand in vedere ca am in acest moment 36 de ani si un stil de viata sedentar 99% orice alta dieta (si am incercat diverse pana acum) nu a avut rezultate si chiar mi-au facut rau.

Cu ajutorul acestei pagini vreau sa ajut pe toti cei care isi doresc sa slabeasca sanatos fara a-si pune in pericol sanatatea si fara a umple buzunarele altora care le promit luna de pe cer.

Voi incerca sa explic ca aceasta dieta nu este o dieta in sine ci un mod de viata, un nou mod de a privi alimentatia umana.

In cele ce urmeaza, vom vedea ce anume trebuie sa mancam, cum si in ce cantitati.

 

Carnea :

 

Se poate consuma orice fel de carne (inclusiv peste – care este cel mai recomandat) in orice cantitati dar bineinteles fara sa exageram …. prepararea se face oricum dorim dar respectam urmatoarele 2 reguli :

1) NU PRAJIM

2) NU PUNEM SARE

Fructele :

Orice cantitati si orice fel de fructe 🙂

 

Legumele oricare mai putin  toate formele de fasole, de la fasolea boabe la păstăi sau linte.

 

 

 

Ce este recomandat să mănânci :

• carne slabă – preferabil de vânat dar o poţi înlocui cu carne de pasăre sau vită

• peşte – e recomandat cel proaspăt şi încearcă să eviţi peştele congelat

• fructe de mare – scoici, creveţi, midi sau calamari • fructe – mere, ananas, banane, struguri toate fructele sunt bune şi sunt o sursă excelenta de energie.

• legume – recomandate sunt cele care pot fi mâncate crude cum ar fi morcovii, napii sau guliile

• nuci – migdale, fistic şi  nuci pecane sau de Macadamia

• ouă

• seminţe

• rădacini

 

De ce nu trebuie să te atingi:

• cereale – pâine, paste fainoase, orez

• leguminoase – toate formele de fasole sunt interzise de la fasolea boabe la păstăi sau linte

• lactate • alimente fermentate şi mura

• oţet

• legume care conţin amidon precum cartofii

• arahide • sare • ulei prelucrat • alcool • băuturi acidulate • junk food • soia, făina de soia şi tofu

 

 

 

 

 

5 Responses to “Traieste sanatos !”

  • Nicol says:

    Eu sunt cu totul de alta parere, stiu ca am trecut prin enshpe mii de cure de slabire pe la 10 mii de nutritionisti si pastile care imi faceau rau cu supe de verza si alte minuni ce le aflam de la diversi. Pana cand am aflat ca pot sa mananc ce vreau eu la ce ora vreau eu in cantitati mici si cat de des pot. Atata timp cat renunti la sucuri, snaksuri, prajiturele ciocolatele si alte alea din comert care sunt nocive si au 10000 de e-uri, poti sa slabesti f usor. Eu recomand 1 ora de sport, asta consta in orice sport, alergat abdomene, dans… bicicleta ce-ti da prin cap, 2 kile zilnic de ceai sanatos de la tzara.. sunatoare, galbenele menta etc + 1, 2 linguri de miere. Poti manca prajeli dar cand prajim le prajim in 1 2 linguri, renunti la 1 paine pe zi reduci la 3 4 felii pe zi. Poti manca pana in 9 – 10 seara cat vrei tu, fructe de toate.Iar in legatura cu sarea… sarea fratilor face parte din organism… cand te pune la perfuzie ce crezi ca iti baga ? sare cu apa …;) Eu am slabit asa incet in 4 luni am dat 10 kile, mi-a disparut si celulita si nici nu m-am chinuit prea mult. Am mancat si prajeli am mancat si prajituri de casa.. am renunta la toate cele de mai sus, si mi-am reglat si organismul. Asa ca 1 ora de sport pe zi mesele importate fara sucuri snaksuri si alte cacaturi din comert si slabesti. Succes !

  • Iulian says:

    Acelasi lucru il spun si eu mai sus 🙂
    In cadrul modului asta de viata sanatos poti sa faci de cateva ori pe luna abuzuri si sa mananci ce vrei fara a exagera ! 🙂

  • Iulian says:

    Alina (sotia mea) de exemplu nu a tinut chiar strict ca mine si cu toate astea mancand din cauza mea mult mai sanatos in general a slabit si ea 8Kg 🙂

    S-o vezi acum in ce fel arata, toata lumea o intreaba daca e bolnava si ea e mai sanatoasa ca oricand :)))))))

  • Gabriel Weinberg says:

    Felicitari pentru rezultate si pentru initiativa acestui site! Cred totusi ca ar trebui sa pui la dispozitie informatii mai bine documentate si mai complete. As avea urmatoarele comentarii:

    1. Alimentele fermentate si murate sunt de fapt sanatoase! Contin probiotici benefici pentru flora intestinala. De preferat sunt cele facute acasa, nu cumparate.
    2. Nu prajim carnea ?? Cred ca nu este un sfat demn de urmat. Sigur ca nu trebuie sa o ardem, sau sa ardem uleiul. De preferat este uleiul rafinat de masline pentru prajit, iar cel virgin pentru salate.
    3. Fructele contin forma specifica de zahar numita fructoza. In special cele dulci si soiurile modificate ca sa fie dulci. Asadar nu recomand orice cantitati si orice fel.
    4. Nu cred ca „nu trebuie sa te atingi” de alimente care nu se inscriu in dieta asta. Rationamentul ar trebui sa fie sanatatea si nu interzicerea! Daca tii la sanatate, o vei respecta in foarte mare parte.
    5. Din familia de leguminoase mai face parte si mazarea, pe langa arahide si soia de care amintesti.
    6. Otetul poate fi folosit fara probleme!
    7. N-am vazut o referire specifica la dulciuri si la zahar adaugat. Bineinteles ca ar trebui evitate.

    Cred ca niste informatii mai bune / detaliate ar fi de folos celor interesati. Ai un nume de domeniu pentru acest site care merita o atentie deosebita dupa parerea mea.

    Multumesc si numai bine!

Leave a Reply